Każda współczesna gospodyni domowa spędza mnóstwo czasu w kuchni, przygotowując posiłki dla domowników. Gotowanie wymaga niemałej wprawy i doświadczenia. Nie zawsze wszystko się udaje tak jakbyśmy to sobie wymarzyli. Nikt nie rodzi się kucharzem. Zdarza się nam często przypalić potrawy, przesolić, rozgotować. Ponadto, problemem może okazać się również właściwe zorganizowanie pracy w kuchni. Potrawy na ogół wymagają tego, aby wszystkie czynności były wykonywane w odpowiedniej kolejności i w odpowiedni sposób. Dla niektórych osób trudność sprawia także "wymyślenie" jadłospisu, tym bardziej, jeśli dania muszą być dietetyczne i zawierać odpowiednie proporcje witamin, tłuszczów, minerałów czy cukrów.

W rozdziale tym, będziemy próbowali zebrać możliwie najwięcej informacji, porad i sprawdzonych sposobów, które można wykorzystać przy przygotowywaniu posiłków. Mamy nadzieję, że dzieki nim, młode gospodynie domowe staną sie szybko znakomitymi kucharkami.