Ziemniaki (kartofle) należą do najpopularniejszych i najtańszych warzyw w naszej kuchni. Zawierają w 100g około 22 mg witaminy C, ślady witamin A i B, mało białka i tłuszczu. Dzięki obfitości węglowodanów dostarczają organizmowi sporo energii.

Jak obierać i gotować ziemniaki ?

Przed obieraniem dokładnie umyć, a obrane szybko opłukać, nie przetrzymywać w wodzie. Ziemniaki należy obierać nierdzewnym nożykiem, możliwie cienko albo gotować w łupinach, bo wtedy są mniejsze straty różnych składników odżywczych, zgromadzonych w bulwie ziemniaka tuż pod skórką. W wielu krajach wręcz zaleca się gotowanie ziemniaków w łupinach, oczywiście po dokładnym umyciu, a nawet wyszorowaniu szczotką i... nie zawsze się je obiera; wpływa to dodatnio na trawienie. Gotując ziemniaki należy utrzymać je przez 10 minut na silnym płomieniu, a potem ok. 15 minut na bardzo małym, następnie odlać i odparować. Nie można gotować ziemniaków w łupinach późną wiosną, gdy zaczynają kiełkować, bo wtedy zawierają szkodliwy dla zdrowia człowieka związek - solaninę. Na wiosnę, kiedy ziemniaki łatwo ciemnieją (szaroniebieskie plamy) należy do wody, w której się gotują dodawać nieco octu lub mleka.Gotowane ziemniaki będą smaczniejsze, jeśli do wody, w której się gotują, dodamy 2-3 ząbki czosnku i liść laurowy lub trochę suszonego kopru zawiązanego w kawałku gazy albo 1/2 łyżeczki kminku.

Porady na temat ziemniaków

  • Ziemniaki nastawione do gotowania w gorącej wodzie są smaczniejsze i zatrzymują więcej składników odżywczych, niż nastawione w wodzie zimnej.
  • Ziemniaki szybciej się ugotują, będą smaczniejsze i nie wykipią, jeśli, po zagotowaniu, włożymy do garnka trochę tłuszczu (masła, margaryny).
  • Stare ziemniaki zyskają na smaku, jeśli do wody, w której są gotowane dodamy trochę octu.
  • Ziemniaki przemrożone przed gotowaniem moczymy w zimnej wodue 4-6 godzin. Następnie nastawiamy w zimnej wodzie a po zagotowaniu odcedzamy, zalewamy drugą, gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu zostawiamy na parę minut bez pokrywki. Ziemniaki ugotowane w ten sposób tracą słodki smak.
  • Ziemniaki zwiędłe przed obraniem wkładamy na 1/2 godziny do zimnej wody. Ziemniaki nabierają jędrności, dzięki czemu łatwiej je obierać.
  • Ziemniaki starte nie ściemnieją, gdy posypiemy je pszenną mąką.
  • Ziemniaki obrane nie ciemnieją, gdy przykryjemy je wilgotną ściereczką
  • Ziemniaków nie kładziemy w pobliżu melonów, gdyż szybko kiełkują i więdną.
  • Ziemniaki smażone ładnie się zrumienią, jeśli posypiemy je lekko mąką.
  • Frytki smażymy na silnie rozgrzanym tłuszczu i solimy, gdy podrumienią się ze wszystkich stron. Jeśli posolimy je przed powstaniem skórki, wycieknie z nich sok i nie będą dobre.
  • Frytki usmażą się szybciej i będą smaczniejsze, jeśl zanurzymy je na kilka minut we wrzącej wodzie i pozwolimy im wyschnąć przed położeniem na patelnię.