Przedstawiamy poniżej garść porad dotyczących przygotowywania i przechowywania warzyw.
Buraczki
Buraczki nie stracą koloru, jeśli do wody, w której się gotują, dodamy odrobinę cukru.
Buraczki, przygotowywane na ćwikłę, gotujemy bez strugania a po ugotowaniu zanurzamy na chwilę w zimnej wodzie - teraz skórka odchodzi niemalże sama.
Cytryna
Cytryna pokrojona, ułożona na porcelanowym talerzyku, posypanym solą, utrzymuje świeżość.
O dojrzałości cytryny decyduje wielkość i potysk skórki. Kolor nie ma wpływu na jej dojrzałość.
Kupujmy cytryny ciężkie, z błyszczącą i cienką skórka.
Środki konserwujące, pokrywające skórę cytryny, usuwamy szorując ją szczoteczką w gorącej wodzie.
Przed wyciskaniem soku z cytryny należy włożyć ją na 5 minut do gorącej wody.
Cytryny należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu - najlepiej na najniższej półce lodówki.
Przed wysychaniem chroni cytrynę papierowa serwetka.
Wysuszoną cytrynę można odmłodzić zanurzając ją, na pół godziny, w gorącej wodzie.
Fasola
Fasola gotuje się szybciej, gdy zalewamy ją zimną wodą i zaraz stawiamy na ogniu, a po zagotowaniu podlewamy zimną wodą - czynność powtarzamy 2-3 razy. Po 30-40 minutach fasola jest gotowa.
Groszek
Groszek nie staje się matowy, lecz zachowuje w trakcie gotowania swój zielony kolor, gdy do garnka wrzuci się kostkę cukru.
Groszek szybko ugotujemy, gdy podczas gotowania wsypiemy szczyptę sody.
Groszek szybko ugotujemy, gdy zamiast moczyć go całą noc, pogotujemy 3-5 minut, następnie zostawimy na godzinę w tej samej wodzie, po czym gotujemy godzinę.
Kapusta
Kapusta podczas gotowania nie będzie kipiała, gdy dodamy do niej jakiegoś tłuszczu, który utworzy kożuch.
Kapusta podczas gotowania nie wydziela przykrego zapachu, gdy dodamy do niej pół kromki chleba.
Czerwona kapusta zachowa swój kolor, kiedy w trakcie gotowania dodamy łyżkę ciepłego octu.
Kapusty nie kładziemy obok zielonej papryki, bo zżółknie i straci smak.
Kapusty pekińskiej również nie kładziemy w pobliżu strąków dojrzałej papryki, bo także szybko zwiędnie i zżółknie.
Szkodniki spośród liści kapusty usuniemy, gdy przed pokrojeniem warzywo włożymy, na kilka minut, do gorącej, osolonej wody, a następnie opłukamy pod bieżącą wodą.
Kukurydza
Kukurydza będzie smaczniejsza i bardziej miękka, gdy, do gotującej się wody, dodamy łyżkę zagotowanego mleka i łyżkę cukru.
Marchew
Marchew ugotuje się szybciej, gdy podczas gotowania, dodamy do niej odrobinę masła.
Ogórki
Ogórki zachowają dłużej świeżość, gdy wstawimy je do wody końcami, którymi były przyrośnięte do łodygi.
Korniszony nie będą pleśniały, gdy do naczynia, w którym je kisimy, włożymy w małym woreczku gorczycę.
Kiszone ogórki będą smaczniejsze, gdy do stoika włożymy 2-3 liście wiśni lub winogrona.
Sałatka z ogórków nie straci smaku, gdy pokrojone ogórki wcześniej posolimy, a następnie odlejemy z nich sok.
Ogórki, położone obok czerwonego pomidora, szybko zżółkną, staną się miękkie i niesmaczne.
Papryka
Papryka, smażona na tłuszczu, nie zgorzknieje, jeśli, przed dodaniem jej do naczynia zdjętego z ognia, zostanie dodana gorąca woda.
Sproszkowanej papryki nie należy dosypywać do wrzących potraw, gdyż traci wartość i staje się gorzka.
Pietruszka
Zielona natka dłużej zachowa świeżość, gdy obetniemy korzonki pietruszki.
Natka pietruszki, umyta, pokrojona, wsypana do słoika i zamrożona, może być używana przez długi okres czasu.
Pietruszka położona obok pomidora, szybko więdnie i żółknie.
Pomidory
Pomidory będą smaczniejsze z odrobiną cukru.
W ciemnym pomieszczeniu, na wpół czerwone pomidory, szybciej dojrzeją.
Pomidory, dla dzieci i osób starszych, obieramy ze skórki, gdyż mogą wywołać ból żołądka.
Rzodkiewki
Rzodkiewki ożywiamy wkładając je liśćmi do zimnej wody.
Sałata
Sałatę ożywiamy, zanurzając ją w jednym litrze ciepłej, osłodzonej 2 łyżeczkami cukru, wody. Można też dodać sok z połówki cytryny i na kilka minut włożyć sałatę.
Sałata nie straci smaku i witamin, gdy zamiast kroić, będziemy ją rwać.
Liście sałaty dobrze jest przed umyciem rozdzielić.
Liście sałaty nie będą wiotczały, gdy nie będziemy sypać soli bezpośrednio na sałatę, lecz dodamy ją do sosu lub zaprawy użytej do sałaty.
Sałaty nie kładziemy w pobliżu dojrzałych pomidorów, gdyż szybko zżółknie, straci świeżość i smak.
Seler
Seler należy gotować w całości i wyjąć przed podaniem potrawy
.
Gotowany seler nie ściemnieje, jeśli skropimy go kiloma kroplami cytryny.
Które warzywa nie powinny rosnąć blisko siebie a dla których jest to wskazane
Cebula i czosnek posadzone przy truskawkach, chronią je przed występowaniem szarej pleśni.
Cebula i czosnek źle rosną w sąsiedztwie roślin strączkowych.
Cebula i marchew najlepiej rosną obok siebie, zabezpieczając się wzajemnie przed chorobami.
Pory, pietruszka, sałata, pomidory, buraki,selery, maliny i róże najlepiej rosną w sąsiedztwie cebuli.
Ogórki najlepiej rosną w sąsiedztwie koperku, nie lubią natomiast towarzystwa rzodkiewek i pomidorów.