Sprawdzone domowe sposoby

Czyszczenie i konserwacja aluminium

W sprzedaży dostępny jest ciągle szeroki asortyment naczyń kuchennych, sztućców, drobnego sprzętu kuchennego, wykonanych z aluminium. Są to różnego rodzaju kubki, garnki różnych wymiarów, patelnie, bańki na mleko, łyżki, widelce, chochle, cedzaki, durszlaki, komplety turystyczne do sporządzania i spożywania posiłków, maszynki do mielenia mięsa itp. Z aluminium produkuje się również produkty jednorazowego użytku takie jak folia aluminiowa do pakowania różnych artykułów żywnościowych, woreczki, tacki, itp.

Naczynia aluminiowe formuje się z blachy aluminiowej o odpowiedniej grubości, albo wylewa się pod ciśnieniem w odpowiednich formach (w przypadku przedmiotów o bardziej skomplikowanym kształcie). Powierzchnia ich może być matowa lub błyszcząca, polerowana. Aluminium jest metalem lekkim, miękkim, koloru srebrzystego, nie ulegającym korozji, gdyż jego powierzchnię pokrywa się tlenkiem aluminium, ściśle przylegającym do niej i chroniącym wewnętrzne warstwy przed zmianami chemicznymi. Nie tworzy też związków szkodliwych dla zdrowia, wobec czego powierzchni tych naczyń nie powleka się warstwami ochronnymi.

Aluminium jest dobrym przewodnikiem ciepła, dlatego naczynia kuchenne szybko nagrzewają się, a temperaturę wrzenia płynów w nich zawartych można osiągnąć przy stosunkowo niedużym dopływie ciepła. Uchwyty naczyń muszą być produkowane z innego metalu, o gorszym przewodnictwie ciepła albo powlekane metalem z innego stopu. Garnki i inne naczynia aluminiowe nie obijają się, nie pękają i są trwalsze od naczyń emaliowanych.

Należy jednak pamiętać, że w naczyniach aluminiowych nie można przechowywać potraw. Nie przechowuje się również surowych warzyw i owoców, gdyż w zetknięciu z aluminium przybierają one fioletową barwę. Nie powinno się w takich naczyniach gotować żadnych warzyw w łupinach, ponieważ garbniki i inne związki występujące w łupinie i tuż pod nią powodują silne ciemnienie aluminium. Naczynia aluminiowe nie nadają się do ucierania i ubijania produktów i potraw. Starta masa aluminiowa zmienia kolor i smak potrawy. Za wyjątkiem warzyw w łupinach, naczynia aluminiowe nadają się do gotowania wszystkich prawie potraw, a w szczególności do sporządzania potraw smażonych, duszonych i do gotowania mleka. Nie należy jednak zapominać o konieczności przekładania potraw ugotowanych w naczyniu aluminiowym do naczyń szklanych lub emaliowanych, jeśli zamierza się je przechowywać.

Utrzymanie w czystości naczyń aluminiowych polega na ich umiejętnym myciu i czyszczeniu. Myje się je w wodzie z dodatkiem środków do zmywania naczyń, posługując się szczotką lub zmywakiem. Nie wolno używać ostrych szczotek ani druciaka, ponieważ miękka powierzchnia aluminium łatwo się ściera i rysuje. Nie powinno się też wkładać do szafki naczyń mokrych, gdyż szybko zczernieją.

Patelnie oraz inne naczynia mocno zabrudzone należy oprócz mycia czyścić mechanicznie. Można się posłużyć proszkami do szorowania naczyń. Do czyszczenia aluminium nie należy używać piasku, kwasu solnego, ani sody, gdyż środki te niszczą powierzchnię naczyń. Najlepsze rezultaty daje czyszczenie naczyć aluminiowych za pomocą wełny stalowej, nasyconej środkami powierzchniowo czynnymi. Małe ruloniki tej wełny, dokładnie czyszczą i jednocześnie polerują powierzchnię naczyń. Ciemny nalot na wewnętrznej powierzchni można usunąć przez działanie kwasami organicznymi. Do tego celu nadają się łupiny z kwaśnych owoców, kwas z kapusty, sok z cytryny, albo ocet. Zakwaszoną wodę należy zagotować i pozostawić w garnku na kilkanaście godzin, po czym naczynie opróżnić, umyć w czystej wodzie i wytrzeć; ciemny nalot zostanie całkowicie usunięty. Oprócz gotowych preparatów do mycia naczyń można użyć gliny z octem, kredy z amoniakiem, albo popiołu drzewnego. Czyszczenie tymi środkami jest jednak bardzo pracochłonne i nie daje zadowalających efektów.

KONSERWACJA NACZYŃ Z ALUMINIUM

Naczynia aluminiowe będą długo cieszyć nasze oczy pięknym wyglądem, jeżeli będziemy je właściwie konserwować. Należy przy tym pamiętać, że:
  • bardziej estetyczny wygląd mają naczynia polerowane - łatwiej je utrzymać w czystości
  • aluminium jest metalem miękkim, wobec tego naczynie trzeba chronić przed uderzeniami, gdyż łatwo je pogiąć
  • pustych naczyń nie można stawiać na ogniu, gdyż zniekształca się dno naczynia
  • do czyszczenia naczyń nie używać ostrych i żrących środków
  • gorące i ciężkie garnki należy podnosić przy pomocy dwóch uchwytów, gdyż podnoszenie takiego garnka za jeden uchwyt powoduje obluzowanie nitów i grozi oberwaniem uchwytów


Pokrewne tematy: