Sprawdzone domowe sposoby

Czyszczenie i konserwacja przedmiotów z brązu

Brąz, jest to stop miedzi z cyną, używany do wyrobu przedmiotów dekoracyjnych, jak świeczniki, kandelabry, statuetki. Odznacza się pięknym matem lub dyskretnym połyskiem, którego nabiera z czasem. Współcześni rzemieślnicy dla otrzymania patyny zakopują nieraz w ziemi świeżo wykonany przedmiot z brązu, a po kilku miesiącach otrzymują patynę niewiele gorszą od tej autentycznej, wieloletniej.

Wiele osób woli brązy polerowane, lśniące jasnym, złotawym połyskiem. Czyści się je miękką szczoteczką do zębów, maczaną w soku z cytryny, uważając, aby nie porobiły się zacieki. Spłukiwać wodą, osuszyć i polerować wełnianą szmatką. Zamiast soku z cytryny, można do czyszczenia użyć wody z dodatkiem amoniaku (8 kropli amoniaku na filiżankę do kawy ciepłej wody). Płukać w letniej wodzie, osuszyć i polerować.

ZIELONY NALOT usuwa się z brązu w ten sam sposób co z miedzi, tzn. gorącym octem spirytusowym z solą.

OKUCIA STARYCH MEBLI, dekoracje ram obrazów czy luster wykonane są często z pozłacanego brązu. Chcąc je wyczyścić, nie możemy za każdym razem odejmować ich od mebla, dlatego podkładamy pod spód mały kawałek folii plastykowej, aby nie zniszczyć politury. Czyści się okucia szmatką zwilżoną ciepłym winem lub mieszaniną octu z oliwą. Po wyschnięciu polerować wełnianą szmatką. Można również nałożyć na okucia gęstą papkę z magnezji i spirytusu denaturowanego, używając pędzelka lub małej szczoteczki do zębów. Kiedy alkohol się ulotni, zebrać proszek suchą szczoteczką i wypolerować szmatką.




Pokrewne tematy: