Lodówka stała się sprzętem pierwszej potrzeby i stanowi integralną część wyposażenia kuchni. Jeśli ma pracować dobrze, przynajmniej 2 razy w miesiącu powinno się ją odmrozić i dokładnie wymyć. Nie chodzi tutaj bynajmniej tylko o usuniecie lodu (nowoczesne lodówki mają teraz systemy odszraniania) ale głównie o pozbycie się przykrych zapachów, brudu a przede wszystkim bakterii.

BEZWZGLĘDNIE ROZPOCZYNAMY OD WYŁĄCZENIA LODÓWKI Z SIECI. Następnie wyjmujemy wszystkie produkty, szuflady, półki i pozostawiamy drzwiczki otwarte na całą szerokość. Produkty owijamy w dużą ilość gazet, aby jak najdłużej zachowały niską temperaturę (chyba że mamy drugą lodówkę albo miłą sąsiadkę, która nam te produkty przechowa). Problem poniekąd sam się rozwiązuje zimą - ale pamietajmy, że niektóre produkty nie powinny być zamrażane ! Półki i szuflady myjemy ciepłą, mydlaną wodą, spłukujemy i wycieramy do sucha. Nie stosujemy żadnych środków przyspieszających odpadanie szronu, tzn. nie podważamy go nożem, bo łatwo można uszkodzić delikatne ścianki, nie wstawiamy rondelka z wrzącą wodą ani rozgrzanego żelazka! Lodówka musi się odmrażać sama, a nasza rola ogranicza się do usuwania odpadających kawałków szronu i wylewania wody gromadzącej się w zamrażalniku.

PO ODMROŻENIU przystępujemy do umycia wnętrza lodówki. Używamy ciepłej, mydlanej wody z dodatkiem sody oczyszczonej (1 łyżka sody na 1l wody) i miękkiej szmatki, najlepiej gazy. Spłukujemy czystą, ciepłą wodą i wycieramy do sucha flanelką. Ślady pleśni, zauważone na ściankach lodówki, zmywamy płynem do naczyń lub wodą z octem (3 łyżeczki octu na 1l wody), spłukujemy i wycieramy do sucha flanelką. Do mycia lodówki nie należy używać proszków do szorowania ani ostrych zmywaków.

CAŁKOWICIE ODMROŻONĄ LODÓWKĘ przecieramy szmatką zwilżoną spirytusem denaturowanym i czekamy, aż ulotni się niemiły zapach denaturatu. Dopiero wtedy przystępujemy do układania produktów na półkach i w szufladach. Nie uruchamiać lodówki jeszcze lekko wilgotnej. Grozi to natychmiastowym oszronieniem ścianek i zamrażalnika, a więc koniecznością powtórnego odmrażania.

NIE WKŁADAĆ DO LODÓWKI potraw jeszcze ciepłych. Przechowywać je w zamkniętych pojemnikach lub przykryte dokładnie miękką, dobrze przylegającą folią. Przechowywać tylko produkty świeże. Przykry zapach pozostawiony przez nadpsute mięso czy zgniłe owoce trudno później zlikwidować, nawet przy pomocy specjalnych dezodorantów. Mniej uporczywe zapachy usunie 5 dag świeżo upalonej na patelni kawy ziarnistej, zamknięte na kilka godzin w opróżnionej z produktów lodówce.

AGREGAT CHŁODNICZY (dostępny od tylnej ścianki lodówki) powinien być odkurzany przynajmniej 2 razy w ciągu roku. Pamietajmy, aby robić to przy wyłączonej z gniazdka lodówce ! Jest to czynność delikatna. Odkurzając cienkim pędzelkiem musimy uważać, aby nie uszkodzić ani nie zerwać żadnego z drucików. Gdy nie mamy zaufania do własnych zdolności i precyzji ruchów, powierzmy tę pracę mężowi-majsterkowiczowi. Jeżeli podczas pracy lodówki usłyszymy niepokojące hałasy, jeśli silnik nie pracuje rytmicznie, jeśli poczujemy zapach przepalonej izolacji - bezzwłocznie wyłączajmy lodówkę z sieci i wzywajmy na pomoc fachowca!

Za troskliwość o stan techniczny, za utrzymywanie w czystości i właściwe obchodzenie się (np. pamiętać, aby drzwiczki zamykać delikatnie, a nie gwałtownie!) lodówka odwzajemni się sprawnym, bezusterkowym działaniem przez długie lata.