Kuchenka gazowa to podstawowe wyposażenie kuchni i przy którym spędzamy dziennie kilka godzin. Mimo, że dostępnych jest na rynku mnóstwo kuchenek elektrycznych, znacznie zdrowszych dla osób krzątających się przy nich, mniej kłopotliwych w eksploatacji, zarówno przy gotowaniu, jak i korzystaniu z piekarnika, a także bezpieczniejszych, kuchenki gazowe ciągle pozostają w użyciu.

A więc mamy kuchenkę gazową, urządzenie tak popularne, że nie trzeba udzielać gospodyniom specjalnych wskazówek, warto jednak przypomnieć o konieczności przestrzegania pewnych zaleceń w celu bezpiecznego i ekonomicznego jej użytkowania i utrzymania w należytej czystości. A oto one:

  • zapalając gaz najpierw należy zbliżyć płomień do palnika, a potem odkręcić kurek gazowy;
  • regulować wielkość płomienia, który powinien być nieco mniejszy niż dno garnka, palący się gaz poza garnkiem jest marnowany, a poza tym wydzielają się niezdrowe spaliny.
  • każdą potrawę zagotować na dużym płomieniu, a następnie trzymać na bardzo małym, aby tylko podtrzymać temperaturę, uniknie się wtedy zbytniego parowania, wykipienia czy przypalenia potraw;
  • nierówny płomień dowodzi, że palnik jest zanieczyszczony lub mokry, należy to usunąć, a więc wyłączyć gaz, zdjąć nakrywkę palnika i osuszyć ją ściereczką lub papierem toaletowym, oczyścić ostrą szczotką (najlepiej drucianą) z przypalonych resztek wykipiałej potrawy;
  • garnek powinien dokładnie stać na palniku, a właściwie na ruszcie, zapewnimy to umieszczając na ruszcie, nad palnikiem, małą żeliwną fajerkę, natomiast w celu ochrony potraw przed przypaleniem podkładamy pod garnek płytkę blaszaną, złożoną z kilku warstw dziurkowanej blachy, nie wolno używać płytek azbestowych, gdyż są szkodliwe dla zdrowia;
  • sprawdzać płomień piekarnika, czy pali się na całej długości, luki w płomieniu świadczą o zanieczyszczeniu otworków palnika, można je oczyścić przekłuwając igłą lub zaostrzoną zapałką, nie wolno używać do tego celu żadnych metalowych przedmiotów, które mogłyby spowodować powiększenie otworków, należy także, co pewien czas, powiedzmy raz w roku, poprosić fachowca o sprawdzenie i oczyszczenie palników i przewodów;
  • nie dokonywać we własnym zakresie żadnych napraw kuchenki;
  • przestrzegać utrzymania kuchenki w czystości, myjąc ją codziennie wodą z dodatkiem detergentu, a w przypadku wykipienia potrawy oczyszczać natychmiast miskę pod palnikami, aby nie dopuścić do utrwalenia zapieków, gdy jednak tak się stanie, zastosujcie odpowiedni płyn czy proszek, który ułatwi usuwanie wszelkich przypaleń.

W przypadku, gdy poczujemy gaz w pomieszczeniu, należy przede wszystkim zamknąć wszystkie kurki, otworzyć okna i drzwi, nie zapalać zapałek ani nie włączać oświetlenia lub innych urządzeń elektrycznych (w czasie włączania może pojawić się iskra, która spowoduje wybuch gazu). Wezwać pogotowie gazowe. Jeżeli powodem ulatniania się gazu było tylko niezamknięcie kurka, wystarczy dokładnie przewietrzyć mieszkanie. Jeśli mamy możliwość warto zaopatrzyć się w elektroniczne czujniki gazu. Nie są to drogie urządzenia a niejednemu już uratowały życie. Jeżeli stężenie gazu w powietrzu przekracza przez kilka minut niebezpieczny poziom czyjnik głośnym sygnałem dźwiękowym ostrzega przed niebezpieczeństwem. Polecamy gorąco te urządzenia.