Mącznik młynarek jest chrząszczem z rodziny czarnouchowatych. Jest dosyć dużym owadem, osiąga długość od 15mm do 25mm. Ubarwienie ma ciemnobrunatne, przy czym spodnia częśc jest nieco jaśniejsza.

Mączniki młynarki bardzo dobrze latają (przemieszczają się po zapadnięciu zmroku) i w związku z tym łatwo się rozprzestrzeniają. Spotkać je w młynach, spichrzach, piekarniach i mieszkaniach.

Samice składają jaja do mąki i innych produktów zbożowych lub do szpar między deskami szaf czy półek. Larwa rozwija się bardzo powoli (pełny cykl rozwojowy trwa około roku). Początkowo biała, potem jasnożółta i jasnobrązowa - w ciągu kilku miesięcy rozwoju osiąga długość do 30 mm. Jest walcowata, błyszcząca, o twardym oskórku i z wyglądu przypomina drutowce. Larwy mączniaka są bardzo odporne na mróz a także na brak pokarmu (potrafią przeżyc nawet 9 miesięcy bez jedzenia). Wody praktycznie nie potrzebują wcale. Zimujące larwy przepoczwarczają się wiosną, a w czerwcu pojawiają się pierwsze dorosłe owady. W ciągu roku rozwija się tylko jedno pokolenie.

Szkodnikami są zarówno gąsienice, jak i dorosłe owady odżywiające się nie tylko produktami zbożowymi, ale także mączkami pochodzenia zwierzęcego, suszonymi rybami i mięsem, ziołami i innymi produktami roślinnymi. Są owadami wszystkożernymi, choć najczęściej spotyka się je w magazynach zbożowych i młynach, gdzie na dodatek uszkadzają urządzenia, opakowania, a nawet drewniane elementy.

Walka z mącznikiem prowadzona jest środkami chemicznymi i za pomocą lamp owadobójczych. W warunkach domowych zanieczyszczone przez niego produkty powinno się zniszczyć.

Larwy mącznika są bardzo cenionym przez hodowców pokarmem dla zwierząt terraryjnych, ptaków i ryb akwariowych. Ze względu na fakt, że sa bardzo wytrzymałe można je bardzo długo przechowywać jako zapas "żywego pożywienia". Jednakże, należy nie przesadzać z ich podawaniem, gdyż powodują otłuszczanie się zwierząt.