Sprawdzone domowe sposoby

Odzież z bawełny

Pranie ubrań z bawełny jest mało skomplikowane. Bawełnę równie dobrze pierze się ręcznie, jak w pralce. Zwracać należy jedynie uwagę na odbarwienie (kolorowe nadruki nie zawsze mają trwałe barwniki). Białe bluzki i koszule z tkaniny bawełnianej można gotować, natomiast kolorowe (jasne i ciemne) tylko wtedy, jeśli na metce zostało to wyraźnie zaznaczone.

SPODNIE I BLUZY DŻINSOWE bardzo brudne, zwłaszcza zaplamione olejem czy smarem od roweru lub motocykla, należy zwilżyć wodą i natrzeć kawałkiem suchego mydła. Pozostawić tak do następnego dnia. Nazajutrz nalać do miski gorącej wody, dodać terpentyny, licząc 1 łyżkę stołową na 3l wody i zanurzyć dżinsy. Trzeciego dnia rozłożyć spodnie na desce nad wanną i szorować mocno szczotką, namydlając brudniejsze miejsca. Płukać parokrotnie i powiesić do wyschnięcia. W ten sposób można doprać dżinsy nawet najbardziej zabrudzone.

BLUZKI I SPÓDNICE Z BAWEŁNY HINDUSKIEJ najlepiej prać w wodzie, w której gotowały się otręby. Jeśli tkanina barwiona jest na czerwono lub zielono, do płukania dodajemy trochę octu; jeśli na niebiesko - dodajemy soli kuchennej. Prasuje się delikatnie w poprzek tkaniny, aby nie rozprasować charakterystycznych zagnieceń.

CZARNE I GRANATOWE MARKIZETY BAWEŁNIANE dobrze jest płukać w piwie. Jeśli płuczemy w wodzie, to do ostatniego płukania (w zimnej wodzie) dodajemy 2 kawałki cukru na 1l wody. Można też prać w wodzie, w której gotowała się sucha fasola i wtedy używać mydła.

FLANELĘ BAWEŁNIANĄ (sukienki, bluzki i koszule) pierze się w ciepłej, mydlanej wodzie z dodatkiem 2 łyżek amoniaku. Płucze się w.wodzie z dodatkiem soku z cytryny lub octu. Do płukania białej flaneli dodaje się 1 łyżeczkę boraksu na 1l wody.


Pokrewne tematy: